ב-11 ביוני של 323 לפנה"ס מת אלכסנדר הגדול, שמכונה גם אלכסנדר מוקדון, בעיר בבל, והוא בן 33 שנים בלבד. כמו חייו, שהיו סוערים ומעוררי השתאות, כך סיפור מותו ומקום קבורתו הם אחת מהתעלומות הגדולות בהיסטוריה.
מותו של אלכסנדר הגדול
סיבת המוות של אלכסנדר לא וודאית. המקורות, כולם מאוחרים, מתארים נשף שבמהלכו הרגיש ברע, סבל מחום גבוה שנמשך מספר ימים עד שמת. באופן טבעי התחילו מייד שמועות על הרעלה. מישהו אחר רמז שאלכסנדר חלה בגלל שתייה מאסיבית של אלכוהול. אבל חוקרים מודרניים שבדקו את התסמינים המתוארים במקורות הגיעו למסקנה שככל הנראה הוא מת ממלריה.
הגופה של אלכסנדר נחנטה והונחה בסרקופג מצופה זהב. כרכרה מיוחדת נבנתה כדי לשאת את הארון אל מקדוניה, שם היה אמור להיקבר. בשנת 321 לפנה"ס יצאה הכרכרה אל הדרך, אך מעולם לא הגיע ליעדה.
גופת אלכסנדר מגיעה אל מצרים
בשלב זה, שנתיים אחרי מות אלכסנדר, הגנרלים של צבאו שנקראו דיאדוכים, חילקו ביניהם את השליטה על השטחים העצומים של האימפריה. תלמי הראשון סוטר ששלט במצרים היה חייב לבסס את המעמד שלו כשליט בארץ. הוא הבין שבעלות על הגופה של אלכסנדר הגדול, האיש שכולם העריצו כאל, יכלה להעניק לו את הלגיטימציה הנדרשת. כך קרה שתלמי חטף את הכרכרה עם הסרקופג בדרכה למקדוניה והביא את גופתו של אלכסנדר אל ממפיס שבמצרים. כמה שנים לאחר מכן העביר אותה בנו, תלמי השני פילדלפוס, לקבורה מחודשת באלכסנדריה, בירת מצרים החדשה.
הקבר נעלם
ידוע די בוודאות שהקבר של אלכסנדר עמד במקומו באלכסנדריה במשך מאות שנים. הוא לקח חלק חשוב בפולחן השליט של השושלת התלמית. לאחר נפילת הממלכות ההלניסטיות, בתקופת רומא, מקורות מספרים על קיסרים רבים שהגיעו לבקר (וגם קצת לבזוז) את הקבר. העדות האחרונה לקיומו של קבר אלכסנדר באלכסנדריה היתה של ליבאניוס בשנת 390 לספירה. בשנת 400 הקבר כבר נעלם.
שני מאורעות חשובים קרו בטווח שבין השנים 390 ו-400 שקשורים להעלמות הקבר. האחד, איסור הפולחן הפגאני באימפריה הרומית על ידי הקיסר תיאודוסיוס ה-I. אחת התיאוריות היא שכדי לשמור על גופתו של אלכסנדר מפני השמדה של הנוצרים היא הועברה לקבר אחר. התיאוריה כנראה מופרכת וניתן לקרוא עליה כאן במסגרת נפרדת.
For, tell me, where is the tomb of Alexander? Show it me and tell me the day on which he died… his tomb even his own people know not.
John Chrysostom
העדות הראשונה להעלמות הקבר ב400 לספירה.
המאורע השני הוא צונאמי שהציף את אלכסנדריה בשנת 356 לספירה לאחר סדרה של רעידות אדמה וגרם לעליית פני הים. בשנים שלאחר מכן חלקים מהעיר החלו לשקוע בתהליך איטי בגלל הצפות מהדלתא של הנילוס, כולל המתחם בו נקבר אלכסנדר.
תיאוריות רבות הועלו לגבי מיקום גופתו של אלכסנדר: שהועברה למקדוניה ונקברה במתחמי הקבורה של משפחת המלוכה המקדונית בורגינה (Vergina) או במתחם העצום באמפיפוליס שבצפון יוון. התיאוריות האלו הופרכו ורוב החוקרים מאמינים כי הקבר אכן נמצא באלכסנדריה ושקע יחד עם שאר חלקי העיר העתיקה, בעקבות ההצפות שלאחר הצונאמי. במהלך השנים נעשו עשרות חפירות ארכיאולוגיות בחיפוש אחר הקבר, ולמרות שנחשפו חלקים רבים מאלכסנדריה ההלניסטית, הקבר עצמו טרם נמצא. החפירות ממשיכות גם בימינו.
האם אלכסנדר קבור בוונציה??
ד"ר אנדרו צ'אג הוא האיש שעומד מאחורי התיאוריה שממקמת את הקבר של אלכסנדר מוקדון בקתדרלת סן מרקוס שבוונציה.
וזו השתלשלות האירועים: כאשר נאסר הפולחן הפגאני באימפריה, בסוף המאה הרביעית, מאמיניו של אלכסנדר שרצו לשמור על גופתו מפני השמדה, הוציאה אותה מהקבר המקורי ושמו בקבר של מרקוס הקדוש. מרקוס היה אחד מארבעת האוונגליסטים והוצא למוות באלכסנדריה עוד במאה הראשונה.
כמה מאות שנים אחר כך הגיע הכיבוש הערבי ואתו השמדה של כל מה שאינו פולחן מוסלמי. סוחרים ונציאנים הגיעו לאלכסנדריה וגנבו את שרידיו של אלכסנדר כשהם מאמינים שהם מצילים את שרידיו של מרקוס הקדוש, והעבירו אותם לכנסיית סן מרקוס בוונציה לקבורה.
צ'אג ביסס את התיאוריה שלו גם על אבן מגולפת גדולה שנמצאה ליד הקריפטה בסן מרקוס ולטענתו מציגה את הסמל של בית המלוכה המקדוני.
התיאוריה על המצאות הקבר של אלכסנדר בוונציה אינה מקובלת על רוב החוקרים.
מתעניינים בתרבות יוון העתיקה? רוצים לדעת כשיוצא פוסט חדש?
רשמו את כתובת האימייל שלכם כאן למטה 👇