דרקון (Draco, Drakon, Δρακων) היה פוליטיקאי מהמעמד הגבוה שחי באתונה במאה השביעית לפני הספירה. אתונה נשלטה אז על ידי אנשים מאותו מעמד חברתי של דרקון, אצילים בעלי אדמות ורכוש שגם איישו את המשרות הציבוריות. באותה תקופה לא היה באתונה מערך חוקים מסודר וקבוע. החוקים נקבעו בעל פה והיו ידועים בעיקר לאותם בני אצולה, אריסטוקרטים ששימשו גם כשופטים ויכלו לבצע בהם שינויים לפי ראות עיניהם כך שתמיד האינטרסים שלהם נשמרו. בעקבות זאת אתונה חוותה חוסר יציבות חברתית. פשוטי העם מצאו עצמם חסרי כוח מול גופי השלטון כשבמקביל משפחות האריסטוקרטיה החלו להסתכסך בינן לבין עצמן. כדי לפתור את המשבר נבחר דרקון לתפקיד ארכון אפונימוס, הפקיד הממשלתי החשוב ביותר, והוטל עליו תפקיד אחד עיקרי – להעלות על הכתב את החוקים של אתונה כך שיהיו קבועים ונגישים לכל אזרח אתונאי.
משחקי מילים
העונשים בחוק שחיבר דרקון נחשבו לקשוחים עד כדי כך שהביטוי חוקים דרקוניים הפך לשם נרדף לחוקים אכזריים או לא הגיוניים בקשיחותם.
נהוג להשתמש במילה דרקוני בביטויים משפטיים אחרים כמו חוזה דרקוני או הסכם דרקוני.
החוקים של דרקון
חוקי דרקון חוברו בשנת 621 לפנה"ס. הם נכתבו על גבי לוחות עץ מרובעים ומוקמו באגורה, הכיכר המרכזית של אתונה כך שכל אזרח שידע קרוא וכתוב יכול היה ללמוד אותם. הלוחות עצמם לא שרדו כמובן, אך אנחנו יודעים על עצם קיומם של החוקים כי כתבו עליהם מחברים כמו אריסטו ופלוטרכוס, גם מאות שנים אחרי שחוברו.
החוקים של דרקון היו חמורים במיוחד. אחד המאפיינים הבולטים שלהם היה הטלת עונשים קשים מאוד, כולל הוצאה להורג, ללא קשר לחומרת העבירה. אפילו על גניבה של פרי הוטל עונש מוות. החוקים של דרקון גם יצרו העדפה ברורה כלפי משפחות האריסטוקרטיה כשבין היתר קבעו שאפשר לשעבד אדם כתחליף להחזר חוב כספי.
החוקים והעונשים הקשוחים של חוקי דרקון הגבירו את התסיסה החברתית באתונה במקום להרגיע אותה. כשלושים שנים מאוחר יותר, בשנת 594 לפנה"ס, נבחר סולון לארכון אפונימוס והוא ביטל את כל חוקיו של דרקון, מלבד חוק הרצח, עליו יסופר פה בהמשך.
חוק הרצח של דרקון
חוק הרצח של דרקון הוא היחיד שנותר על כנו מאות שנים אחרי שנחקק והוא אושר מחדש על ידי המועצה בשנת 409/8. החוק נרשם על גבי לוח שיש (סטלה) שמוקם באגורה של אתונה. הלוח התגלה בחפירות במאה ה-19 ולמעשה הוא החוק היחיד של דרקון ששרד עד היום.
חוק הרצח התייחס למצבים של רצח ללא כוונת תחילה, עבירה שהעונש עליה היה הגליה, והריגה בשוגג. החידוש של החוק היה שקביעת העונש על עבירות רצח הועברה לידי המדינה ובוטלה בפועל נקמת הדם שהיתה מקובלת עד אז, אם כי משפחת הנרצח יכלה לעתור מול בית המשפט אם ברצונה היה להחליט להעמיד לדין רוצח. חוק הרצח לא דן ברצח בכוונת תחילה.
הקשר בין דרקון לדמוקרטיה
החוקים של דרקון היו אולי קשוחים אבל נחשבו לבסיס של המשטר הדמוקרטי שהוקם באתונה כמאה שנים מאוחר יותר. הסיבה היא שהחוקים והעונשים חייבו את כל אזרחי אתונה באופן שווה, ללא תלות במעמד או כסף.
שיווין בפני החוק הוא אחד מהעקרונות החשובים של השלטון הדמוקרטי ודרקון נחשב למחוקק הראשון שהניע את התהליך לקראת הדמוקרטיה המלאה באתונה במאה החמישית לפני הספירה.
מתעניינים בתרבות יוון העתיקה? רוצים לדעת כשיוצא פוסט חדש?
רשמו את כתובת האימייל שלכם כאן למטה 👇