עשר שנים של מצור עברו על טרויה והיוונים עדיין לא הצליחו להכניע את העיר. עד שאודיסאוס העלה את הרעיון הבא: הוא ביקש מאפיוס (Epeios), אחד מהחיילים החזקים בצבא היוונים, ליצור סוס עץ גדול וחלול. הסוס הושאר לעמוד במישור שלפני חומות העיר טרויה כשהיוונים עצמם שרפו את אוהליהם והפליגו הביתה.
כשראו הטרויאנים את היוונים עוזבים, הם יצאו בשמחה מחומות העיר שם נתקלו בסוס העצום. ולצד הסוס מצאו את סינון (Sinon), פליט מצבא היוונים. מה פשר הסוס? שאלו אותו. הסוס נבנה עבור האלה אתנה, ענה, והוא כל כך גדול כדי למנוע מכם להכניס אותו לעיר. כי מי שהסוס ברשותו, יקבל הגנה מהאלים ויביס את היוונים. למרות אזהרותיו של הכוהן לאוקון, הטרויאנים האמינו דווקא לסינון ולא ידעו שבזאת גזרו את גורלה של טרויה.
חומות העיר הופלו בחלקן כדי לאפשר לסוס לעבור, ועם רדת הלילה החלו בטרויה חגיגות הניצחון על היוונים. אבל היוונים לא באמת הפליגו הביתה, אלא רק הסתתרו במפרץ סמוך, וסינון הושאר בכוונה כדי להטעות את הטרויאנים. בתוך הסוס הסתתרו חיילים יוונים, 30 או 40 במספר, שיצאו מבטן הסוס בלילה, פתחו את השערים ואפשרו לשאר הצבא היווני להיכנס לעיר. וכך הובסה טרויה במלחמה.
סוס העץ נמצא בטרויה??
מיקומה של טרויה של הומרוס זוהה עם תל היסרליק שבמחוז Çanakkale במערב טורקיה של היום. על טיילת החוף של העיר Çanakkale מוצב דגם עצום של הסוס הטרויאני.
הסוס היה בשימוש בזמן צילומי הסרט טרויה בכיכובו של בראד פיט, ולאחר סיום הצילומים, ב2004, הוא הוענק כמתנה לעיר. היום הסוס מהווה מוקד משיכה תיירותי.
אָנָּא הוֹסִיפָה לְסַפֵּר עַל־אֹדוֹת הַסּוּס זֶה הֶעָשׂוּי עֵצִים וְקֹרוֹת, שֶׁבָּנוּ אֶפֶּיוֹס וּפַּלַּס־אַתֵּנָה, אֲשֶׁר הִכְנִיסוֹ לַמְּצוּדָה אוֹדִיסֵס הָאִישׁ הָאֱלֹהִי בְּעָרְמָה רַבָּה מְלֵא אָדָם, וְהֵמָּה הֶחֱרִיבוּ אֶת־אִלְיוֹן…
הומרוס מספר על סוס העץ בטרויה. אודיסיאה, ספר שמיני, 520-492, תרגום שאול טשרניחובסקי, פרויקט בן יהודה
המקורות
סיפור הסוס הטרויאני לא מוזכר כלל באיליאדה אלא רק קצרות באודיסיאה. הסיפור מתואר באופן נרחב באיניאס של וירגיליוס. ההערכה היא שהתיאור הופיע במקור עתיק יותר שלא שרד (The Little Iliad)
הביטוי סוס טרויאני ניתן למשהו שמנסה לחבל או להשתלט מבפנים באמצעות רמייה או הסתרה.
בתחום המחשבים סוס טרויאני הוא כינוי לתוכנת מחשב לגיטימית לכאורה המכילה הוראות סמויות שבעת הפעלתן מבצעות פעולה לא חוקית או זדונית במכשיר המשתמש
מתעניינים בתרבות יוון העתיקה? רוצים לדעת כשיוצא פוסט חדש?
רשמו את כתובת האימייל שלכם כאן למטה 👇
קרדיט תמונות
סינון לפני פריאמוס – כתב יד, מאה 5-6 לספירה, Biblioteca Apostolica Vaticana , התמונה מתוך: wikimedia commons
ציור קיר פומפיי – המוזיאון הארכיאולוגי בנפולי. תמונה מתוך: Google Art & Cultures
סיכת ברונזה – המוזיאון הבריטי, https://www.britishmuseum.org/collection/object/G_1898-1118-1